Seminar za animatore u Međugorju

sri, 20.ruj 2017 Dana Jukić

'Tko hoće da među vama bude najveći, nek vam bude poslužitelj!', geslo je ovogodišnjeg seminara za animatore koji se održavao u Kući mira u Međugorju. Ovo je prvi u nizu seminar od onih koji će biti održani u slijedećim mjesecima na razini područnog Bratstva. Iz naše frame su išle tri animatorice: Katarina Čutura, Julija Bešlić i Dana Jukić.

Seminar je trajao od 15.-17. rujna. U petak smo u 17h stigli u Domus pacis i nakon prijava otišli na svetu misu. Nakon mise smo imali večeru i kratko predavanje fra Antonia Šakote, područnog duhovnog asistenta koji je govorio o animatorstvu opcenito te nas upućivao u pripremanje susreta. Zatim je uslijedio noćni mir.

U subotu, 16. rujna, prva točka je bio doručak, a nakon doručka smo imali kružna predavanja po grupama, odnosno tri različita predavanja koja su vodili članovi vijeća. Naučili smo tko je to zapravo animator, zatim načine kako se osloboditi treme prije susreta i kako popraviti atmosferu susreta. Na trećem predavanju učili smo kako pravilno pripremiti susret, ali i samog sebe. Nakon toga smo imali ručak te nakon ručka pauzu do 15h. To smo vrijeme iskoristili za dublje međusobno upoznavanje, pjevanje itd. Zatim smo imali radionice po grupama u kojima smo pripremali susrete na neku temu. U 17h smo zajedno molili krunicu, nakon koje smo prisustovali svetoj misi. Uslijedila je večera nakon koje smo imali zabavni susret natjecateljskog karaktera. U 22h otišli smo na Podbrdo i nakon povratka se još malo družili prije noćnog mira.

U nedjelju smo nakon doručka i svete mise u kapelici imali svjedočanstvo bivšeg framaša Vedrana Biokšića. Nakon toga smo imali završni plenum gdje su svi iznijeli svoje mišljenje, dojmove i eventualne sugestije za poboljšanje seminara. Nakon ručka smo se uputili doma. Svakog smo dana imali jutarnju molitvu u 7:30h te je bilo oko pedesetak animatora. Lijepo smo se družili, povezali te slavili Boga!