Ljubi!

U ovom korizmenom vremenu česta misao koja me prožima je upravo ova Franjina rečenica: „Ljubav nije ljubljena“. Često pokušavam dokučiti, možda točnije predočiti ili nešto reći o njoj, ali ne ide. Ne ide, jer je možda ipak sve rekla. Ljubav velikim početnim slovom nije dovoljno ljubljena. Stoga jer mi ne ide da nešto kažem, mogla bih samo poput Brata Franje plakati i govoriti tihim, na trenutke pomalo glasnim, jecajućim glasom: „Ljubav nije ljubljena!“. Jer nije ljubljena upravo od mene. Od mene je samo zadobila rane, pljuvanje, nerazumijevanje. A na kraju svega zadobila je da nije ljubljena. I sve je to zadobila upravo jer često “zaboravim” na žrtvu, na davanje, na ljubljenje iskrenim srcem, a svemu tome me upravo uči ta Ljubav. Ponekad je očito lakše zatvoriti oči i okrenuti leđa, ne vidjevši što činim, ne obazirući se što mi Ljubav želi pokazati, čemu me želi poučiti. Lakše mi se prepustiti ovom svijetu nego pokušati barem malim činom žrtve se približiti Nebeskom. Toliko se postidim jer padam pred savršenom Ljubavi, upravo pod njenom zapovjedi: „Ljubi!“. Budući da je ta Ljubav savršena njoj ipak nije teško spustiti se do moje nesavršenosti i pokazati mi pravi primjer ljubljenja. Krenut ću ispočetka! Ta ljubav će vjerojatno opet biti nesavršena i počet ću biti nestrpljiva sa sobom. No, Ljubav će doći, lagano me potapšati po ramenu i nježnim glasom reći: „Samo polako, Ne boj se! Ja sam uz tebe!“

O nama

Franjevačka mladež – Frama Posušje osnovana je 1995. godine. Od tada pa sve do danas oko sebe okuplja mlade koji svojim životom i djelom žele nasljedovati Krista slijedeći primjer svetoga Franje. Možemo reći da je Frama jedna od najpozitivnijih stvari u našem mjestu, koja kroz godine svojim projektima i djelovanjem radi na dobro. Prvi duhovni asistent bio je fra Robert Jolić, a od tada ih se promijenilo osam. Sadašnji duhovni asistent je fra Jozo Hrkać. Vodstvo posuške Frame predstavlja vijeće od 7 članova, a na čelu je predsjednik.

Bratstvo Frame Posušje danas broji oko 350 članova, od kojih oko 260 članova čini "Veliku Framu", a oko 90 članova "Malu Framu". Oni imaju redovite sastanke petkom u 19:30 – „Velika Frama“ i utorkom u 19:00 – glasnici svetog Franje ili „Mala Frama“, koji su podijeljeni u 3 skupine (siromaštvo, poslušnost i čistoća). Sastanci su različitog tipa – molitvenog, zabavnog, poučnog. Framaši su raspoređeni i djeluju u 9 sekcija: Glazbena, Medijska, Drača, Asiški siromašak, Dramska, Sportska, Liturgijska, Meditativno-kontemplativna i Radna. Sekcije imaju susrete po potrebi, a upravo svojim radom daju Frami na vrijednosti.

Slogan posuške Frame je: „Ima li tama bilo gdje, daj da svjetlo budem tu!“, a to i želimo, donositi svjetlost i radost okolini u kojoj djelujemo.

Vijeće

Fra Jozo Hrkać, duh. asistent
Slavo Kovač, predsjednik
Marko Landeka, potpredsjednik
Magdalena Bagarić, tajnica
Ante Barišić, voditelj formacije
Leona Senjak, blagajnica
Mario Bešlić, član vijeća
Josip Mandurić, član vijeća

Sekcije

Glazbena
Oko 40 članova

Glazbena sekcija svojim djelovanjem predstvlja Framu Posušje na najizrazitiji način. Članovi ove sekcije svake nedjelje pjevaju na večernjoj misi, povremeno i na drugim misama, te na vjenčanjima i različitim slavljima. Redovite probe pjevanja su srijedom u 19.00 sati i sat vremena uoči svakoga nastupa. Voditelj sekcije je Tomislav Mandurić.

Dramska
Oko 20 članova

Članovi dramske sekcije pripremaju predstave, igrokaze, recitacije itd. Redovitu predstavu imaju u sklopu Festivala religiozne drame u Posušju, a onda i u nekim drugim mjestima u Hercegovini. Susrete imaju prema potrebi. Voditelj sekcije je fra Jozo Hrkać.

Liturgijska
Oko 40 članova

Članovi liturgijske sekcije pripremaju misna čitanja i sudjeluju u liturgijskim slavljima (mise, klanjanja, krunice, procesije itd.). Sastanke imaju svako drugi ponedjeljak u 19.00 sati. Voditelj sekcije je Anja Grubišić.

Sportska
Oko 50 članova

Članovi sportske sekcije imaju tjedni termin u gradskoj sportskoj dvorani. Također imaju susrete na "framaškom" igralištu. Organizira turnir - Frama kup, javna gledanja utakmica i promiče slogan "Utakmica bez psovke". Velike natpise stavili su u gradsku dvoranu. Nogomet, košarka, odbojka i badminton igraju se redovito nedjeljom u 20.00 sati. Voditelj sekcije je Dinko Galić.

Kreativna
Oko 80 članova

Kreativna sekcija koju još zovemo i "Drača" sekcija je koja se bavi kreativnim radom i likovnim izražavanjem te tako radi prigodne suvenire, u prvom redu vijence za Došašće. Također priprema suvenire za "Obrede primanja i obećanja", sudjeluje u raznim kreativnim aktivnostima itd. Sastaju se povremeno, prema potrebi i dogovoru. Najaktivniji su u vremenu prije Došašća. Voditeljica sekcije je Lara Budimir.

Humanitarna
Oko 100 članova

Humanitarna sekcija Frame Posušje sekcija je koja broji najviše članova. Članovi ove sekcije za Božić obilaze potrebne i stare te organiziraju dobrotvornu akciju u vremenu Došašća. Također su uključeni u rad ustanove za osobe s posebnim potrebama. Tjedno posjećuju Centar u Posušju. Voditelj sekcije je Josip Miloš. Članovi ove sekcije susrete imaju po potrebi.

Radna
Oko 20 članova

Radna sekcija koju još zovemo i "Brat Ilija" pomaže u radnim akcijama u župi i Frami. Voditelji sekcije su Tomislav Mandurić i Josip Miloš.

Medijska
Oko 40 članova

Sekcija ima dvije uređivačke grupe. Jedna grupa se bavi uređivanjem YouTube kanala - Frama TV, a druga grupa uređuje radijsku emisiju "Stopama svetog Franje", koja se emitira na valovima radio Posušja. Članovi ove sekcije susrete imaju prema potrebi. Voditeljica sekcije je Tihana Galić.