Veliki petak

pet, 19.tra 2019 Frano Šego

Veliki petak, dan Isusove muke i smrti. Dan kada je Isus prolio krv za nas, kada je za nas izdahnuo na križu. Zbog toga: na taj dan se ne slavi sveta misa, s oltara se skidaju križ, svijeće i cvijeće. Tim činovima želi se pokazati Isusova ogoljenost i kako je s Njega svučena odjeća. Sve to aludira na žaljenje našeg Spasitelja.

No, baš tako žalostan dan je jedan od razloga zašto vjerujemo i zašto volimo Isusa. Sam se Isus nije opirao svojoj sudbini, znao je što ga čeka i, usprkos tome, na plećima je nosio križ. Pa ima li veće ljubavi od Kristove? Ima li veće žrtve od Isusove? Znamo li zapravo koliko je djelo On učinio za sve nas? Isus je znao da se kroz patnju kuša ljubav. Ljubimo nekoga koliko smo spremni trpjeti za njega.  On je po tome pokazao koliko nas zapravo voli i koliko cijeni svakoga od nas. Znamo da nije bez razloga umro u mukama. Borio se za nešto posebno, za nešto sveto, borio se za vječni život tj. Kraljevstvo Božje.

Božje milosrđe je bila Isusova muka i smrt. Poslao je svoga sina da otkupi sve grijehe kako bi nas spasio od vječne smrti. Unatoč tom, za vrijeme Isusovog križnog puta nitko nije imao milosrđa prema njemu. Tretirali su ga kao životinju ne znajući bolje. Isti ljudi koji su ga dočekali u Jeruzalem kličući “blagoslovljen budi” vikali su “raspni ga” i iz toga zapravo vidimo koliko je grijeh velik kod nas ljudi. Svi smo mi nekako odgovorni, svatko na svoj način. Svi znamo pokazati prstom te stvarati od sebe pravednika i stvarati zlo. Baš to nam pokazuje kako je čovjek bijedno biće i rezultat Božje ljubavi prema nama.

Svatko od nas čezne za uskrsnućem, želimo iskusiti pravu, jedinstvenu Božju ljubav. Takvu ljubav ne možemo dobiti ako ne idemo preko križa. Simbol križa je vrata u Novi život. Život ispunjen srećom i ljubavlju. Baš oko tog križa se rađa pravo kršćanstvo i prava vjera. Trebamo biti svjesni Njegove muke kako bi bili svjesni prave ljubavi. Naposljetku sva ta bol, muka i smrt je učinjena samo iz jednog razloga – LJUBAVI!