Svi sveti i Dušni dan

ned, 01.stu 2020 Marta Begic

                                                   
Približavamo se mjesecu studenome. Pred nama su blagdani Svih svetih i Dušni dan. Uoči svetkovine Svih svetih običaj je očistiti grobove naših najmilijih, okititi ih cvijećem i brojnim prigodnim svijećama. 
Prvog dana ovog mjeseca slavimo blagdan Svih svetih. To je spomen svih proglašenih i neproglašenih svetaca koji su svoj život proživjeli u vjeri hvaleći Boga. Sada vjerujemo da na nebu, zajedno s anđelima, blagoslivljaju Gospodina. 
Stoga su na svetost pozvani svi kršćani svake životne dobi, baš kao što je rekao papa Benedikt XVI. : „Da bi mogli biti sveti, nije potrebno činit izvanredne pothvate i djela niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu i slijediti Ga bez obeshrabrenja u teškim trenucima."

Na dušni se dan, 2. studenoga, prisjećamo svih svojih pokojnih. Toga dana vjernici mole za duše onih koji nisu više s nama, pale svijeće na njihovim grobovima te sudjeluju u svetoj misi. 
Tada naša groblja postaju gradovi svjetla i svima nama putokaz da smo na ovom svijetu samo prolaznici, a da je vječna kuća na nebesima.