Glazba

pon, 20.srp 2020 Frano Šego

Glazba je "ukrala" veliki dio moga bića. Moj dan ne prolazi bez glazbe te je slušam kad sam tužan, sretan, umoran... Glazba je uvijek je tu i naravno da se nakon nekog vremena slušanja jednostavno počneš pitati kako je skladana. Fascinira me ideja kako netko stvori novu pjesmu iz ničega. Toliko malih stvari ide u jednu pjesmu - negdje je više instrumenata, negdje manje; neka pjesma je svirana na klaviru, druga možda na gitari... Jednostavno tako male stvari, iako pojedinačno beznačajne, zajedno stvaraju predivnu melodiju.
Baš zbog toga mislim kako je Gospodin isto tako veliki skladatelj. Koristi toliko malih stvari da stvori jednu veliku, savršenu simfoniju. Mi smo Njegovi insturmenti i melodija. Naravno, ne zvuči svaki instrument najbolje. Neke treba malo "naštimati" kako bi bolje zvučali. Bog od nas traži tu "savršenu simfoniju", odnosno toliko malo kako bi stvorili nešto veliko. Njemu je svaka melodija važna i sretan je ako instrument i nije najbolji. U nekim ga je slučajevima potrebno vratiti u onu pravu melodiju te je za to najbolji baš On.
Beskrajne su i nezamislive njegove skladbe, ali kada znam da će to biti jedna predivna glazba, prepustim se Skladatelju da me vodi do one "savršene simfonije."