SVEČANOST POVODOM 50.OBLJETNICE OSNUTKA GIMNAZIJE

čet, 29.pro 2016 Frama Posušje

Ispunjeni radošću i ponosom najavljujemo svečanost povodom obilježavanja 50. obljetnice osnutka Gimnazije, koja će se održati 28. prosinca 2016. godine u 18:00 sati u maloj sportskoj dvorani u Posušju. Pozivamo bivše i sadašnje učenike i djelatnike škole, roditelje i sve ljude dobre volje da svojim dolaskom uveličaju svečanost škole koja pripada svima nama, nekadašnjim i sadašnjim sudionicima srednjoškolskog života u Posušju.

Posuška Gimnazija osnovana je 8. srpnja davne 1966. godine Odlukom Skupštine Općine Posušje. Iako relativno mlada, put do 2016. godine čini se dug i na mjestima strm i zavojit. Na tom putu nosila je razna imena, preživjela uspješne i manje uspješne reforme školstva, na sigurnim nogama dočekala kraj rata i, u konačnici, opstala do svoje 50. obljetnice pod vraćenim joj imenom Gimnazija fra Grge Martića Posušje. Odgojno-obrazovna ustanova koja je od početka 90-ih djelovala kao mješovita srednja škola s gimnazijskim i strukovnim odjelima iznjedrila je i Srednju strukovnu školu Posušje s ponudom obrazovanja za širok spektar zanimanja: ekonomist, tehničar telekomunikacijskog prometa, računalni tehničar u strojarstvu, medicinska sestra-tehničar, instalater grijanja i klimatizacije, vozač motornog vozila, kuhar-konobar, klesar i frizer.

Središnji događaj svečanosti svakako je predstavljanje Monografije Gimnazije fra Grge Martića Posušje, u kojoj je zaokružen svijet u malom, život škole od samih početaka do današnjice, riječju i slikom predstavljeni su učenici svih obrazovnih profila i struka, profesori, ravnatelji i drugi djelatnici te probuđena sjećanja o školskom životu u pričama nekoliko učenika iz više razdoblja djelovanja škole. O Gimnaziji danas možete, osim općeg prikaza škole kao odgojno-obrazovne ustanove, saznati gotovo sve o zanimljivim i vrijednim postignućima učenika u izvannastavnom i izvanškolskom radu škole.

Uz v.d. ravnatelja škole profesora Ante Jukića, dragim gostima će se na samoj svečanosti obratiti učenik prve generacije Gimnazije, kasnije profesor i ravnatelj škole, gospodin Nikola Čutura. Fra Robert Jolić, autor niza samostalnih knjiga i znanstvenih radova s područja hrvatske povijesti i povijesti Crkve, dat će svoj stručni osvrt na Monografiju škole. Na kraju će se cijenjenom skupu obratiti fra Mario Knezović, nekadašnji djelatnik škole, povezan kroz svoje svećeničko poslanje na jedinstven način s našim srednjoškolcima kao dugogodišnji duhovni asistent posuške Frame. Zabavni dio programa, uz recitaciju pjesme Anima Croatorum ili Duša Hrvata autora Ivana Tolja u izvedbi učenice Mirne Bakula glazbeno će obogatiti nastup mladog, ali odličnog gimnazijskog zbora „Grgur Posuški“. Voditelji programa su bivši učenici Gimnazije Lolita Penava i Jozo Kolobarić. Nakon svečanosti bit će upriličen domjenak za sve drage nam goste, što će biti prilika za razmijeniti pokoju riječ sjećanja i podsjećanja na nezaboravne srednjoškolske dane. Monografija Gimnazije fra Grge Martića Posušje nalazit će se na prodajnim štandovima te svima biti dostupna po promotivnoj cijeni.

Važnu podršku tehničkoj i organizacijskoj strani svečanosti pružit će učenici volonteri koje moramo pohvaliti s obzirom kako su uvijek na raspolaganju kod organizacije i provedbe kulturno-zabavnih događanja u školi.

Na kraju, dolazak svakog gosta ponaosob shvatit ćemo kao podršku te će nam biti čast ugostiti Vas i učiniti 28. prosinca 2016. godine danom za sjećanje do nekog novog susreta jer, ruku na srce, škola je najsnažnija metafora života: ne postoji emocija niti životna situacija koja se ne nađe u njenim zakutcima, nova lica neprestano zamjenjuju stara, nikada predana zaboravu. Spomen na one koji su otišli uvijek budi nostalgiju, pijetet i ponos u srcima nekih novih, drugačijih generacija, stoga su ovakva događanja dobrodošla kao podsjetnik na neraskidivu nit rada, djelovanja i života škole.

gfgm-posusje.com