Seminar u Lištanima

uto, 10.lis 2017 Neda Penava

U petak 6. listopada u ranim poslijepodnevnim satima mi smo se maturanti sastali kod kipa fra Grge Martića i krenuli na duhovnu obnovu u Lištane.
Na duhovnom smo seminaru proveli tri dana, a misao vodilja je bila "Vas sam nazvao prijateljima" (Iv 15,15).
U 16.00 sati smo posjetili kompleks franjevačkog samostana na Gorici kod Livna gdje smo pored crkve i samog samostana vidjeli i Franjevački muzej i galeriju te upoznali drevnu i noviju povijest livanjskog i dinarskog kraja, umjetnička i liturgijska blaga pohranjena u riznici samostana te suvremena grafička ostvarenja izložena u sklopu Međunarodnih trijenala grafike u Livnu.
Razgledavši gorički samostan, krenuli smo prema Lištanima, u Biskupijski duhovni centar sv. Josipa, u kojem su se odvijale naše trodnevne duhovne vježbe. Smjestivši se započeli smo uvodno euharistijsko slavlje na kojem smo zazvali Duha Svetoga te time službeno započeli ovaj duhovni program. Poslije večere smo imali zajednički "susret u riječi" na kojem smo razgovarali o ključnim temama koje se tiču maturanata te na taj način učvršćivali naše franjevačko zajedništvo. Subotnje smo jutro započeli Jutarnjom molitvom te doručkom poslije kojeg je slijedilo korisno predavanje. Zbog niske temeperature nismo provodili mnogo vremena u prirodi, ali smo u zajedništvu, u toploj prostoriji, molili i razgovarali, zabavljali se i dodatno se upoznavali, na pobožnosti klanjanja razmišljali o sebi, svojim postupcima i problemima te spominjali u molitvi sve one kojima želimo zahvaliti i za njih moliti.
Važniji dio duhovne obnove bio je sakrament pomirenja koji smo slavili u subotu poslijepodne. Za ispovijed smo se, poslije prikladne egzorte, pripremali u minutama šutnje nastojeći biti u samoći s Božjom riječi te same sebe upoznati kako bismo spoznali vlastitu grješnost, oslobodili se okova grijeha i bili čisti.
U nedjelju ujutro, u 11 sati, slavili smo sv. misu sa župljanina župe Lištani u župnoj crkvi. Poslije svečana ručka, oprostivši se s domaćicama, zaputili smo se iz Lištana u Karmel sv. Ilije na Zidinama. U tom samostanu žive četvorica karmelićana. Jedan od njih, o. Jakov Kuharić, rado nas je proveo samostanskim prostorijama i dvorištem te nas upoznao s karmelskom duhovnosti s kojom se dotad nismo susreli.
Vrijeme provedeno na duhovnim vježbama je zaista veoma dobro iskorišteno vrijeme u kojem jačamo vezu s Bogom, pa i s prijateljima, olakšavamo dušu i brišemo s nje prljavštinu koja stoji u nama i sprječava nas od zdrave komunikacije sa Spasiteljem. Predajemo svoje terete i muke u Božje ruke i obasjavamo se njegovim svjetlom kako bismo predstavljali radosne Kristove učenike i istinske nasljedovatelje svetog Franje.