Premijera "Judite" u izvedbi Frame Posušje

sri, 07.ožu 2018 Frama Posušje

U ponedjeljak 5. ožujka 2018. u 19.30 sati u kripti nove župne crkve u Posušju premijerno je postavljena predstava "Judita" autorice prof. Anele Križanac, koja je dramatizirala istoimeni roman g. Mire Gavrana, u izvedbi dramske sekcije Frame Posušje. Jedanaest mladih ljudi talentiranih za dramsku umjetnost ovim se kazališnim komadom bavilo 80-ak dana i uspješno ga postavilo pred brojnim gledateljstvom koje je crkvenu kriptu ispunilo do posljednjeg mjesta.

"Judita" je kompleksan dramski komad koji publiku izaziva nizom tema izmjenjujući ih prilično dinamično na sceni, otvarajući pritom uvijek novi element psihologije ljudskog ponašanja i zamršenosti međuljudskih odnosa, pokušaja manipulacije statutarno snažnijih nad slabijima... Kruta, bezosjećajna volja za moći političkih moćnika koja se lomi preko leđa malog čovjeka u ovoj je drami sučeljena s osjećajnosti dvoje ljudi, Holoferna i Judite, čije se društvene uloge egzistencijalno sukobljavaju. U tom je smislu drama trajno aktualna, vrijedna gledanja i misaonog zaustavljanja na njoj.

Ovim putom zahvaljujemo i ujedno čestitamo skupini naših framaša koji su se prihvatili rada na ovom dramskom komadu i postigli uspjeh. Nadamo se da će i na drugim mjestima svojim dramskim umijećima obogaćivati publiku koja bude gledala ovu predstavu te promovirati ideju oživljavanja religioznih tema u kazališnoj umjetnosti.