Održana peta tribina iz ciklusa "Tabu na stolu"

ned, 27.svibnja 2018 Ivan Bešlić, dr. med.

U petak 25. svibnja 2018. s početkom u 19.30 sati u kinodvorani u Posušju održan je peti i ujedno posljednji susret iz ciklusa "Tabu na stolu" na temu "Pred misterijem patnje i smrti".
O temeljima života na Zemlji s biokemijske strane govorio je g. Josip Bešlić, mag. edu. biol. et chem. U svojem izlaganju stavio je pred auditorij pojam eliksira besmrtnosti, izazova koji već stoljećima stoji pred znanstvenicima. Također se osvrnuo na dostignuća znanosti kad je u pitanju manipulacija DNA molekulom s ciljem istraživanja mogućnosti produljenja ljudskog života manipulacijama na genetskom materijalu.

G. Ivan Bešlić, dr. med., bazirao je svoj dio izlaganja na mogućnosti koje medicina danas nudi u cilju poboljšanja kvalitete i trajanja života, s glavnim naglaskom na dostignuća na polju transplantacije organa i tkiva. Interes prisutnih vezan uz ovu temu je velik, pitanja je mnogo, a odgovore na mnoga dao je dr. Bešlić pojasnivši mogućnosti i procedure u samoj pripremi pacijenata, kao i o mogućnostima transplantacije organa i tkiva. Osvrnuo se na pitanja tko su potencijalni darivatelji organa, na proceduru pri eksplantaciji organa, a glavni naglasak njegova izlaganja bio je početak transplantacijske ere u BiH čiji su građani sve do sada primorani tražiti spas i bolju kvalitetu života u zemljama Europe, a ponajviše u Republici Hrvatskoj.

Fra Ivan Penavić, mag. theol., nastavio je izlagati o transplantaciji s etičkog i vjerskog aspekta. Prisutnima je približio i obrazložio stajališta Katoličke Crkve koja je stava da sve ono što može biti od pomoći čovjeku (u ovom slučaju donacija organa i tkiva), a da pri tom ne ugrožava zdravlje ili život drugog čovjeka, treba iskoristiti jer u protivnom propada. Fra Ivan je nadalje govorio o eutanaziji te najprije pojasnio mogućnosti i naveo eutanativna sredstva koja su pred civilizacijom još od početka 20. stoljeća. Ubiti nekoga/sebe da se "olakšaju" muke i skrati agonija bolesti ili pristupiti palijativnoj skrbi i održati život čovjeka do samoga kraja, kada o kraju ipak odlučuje netko veći od ljudi, pitanje je koje se postavlja gotovo svakodnevno. Katolička Crkva je protiv bilo koje vrste eutanazije, a zalaže se za provođenje palijativne skrbi terminalno oboljelim osobama kako bi u dostojanstvu i što manjoj patnji dočekale kraj ovozemaljskog života.

Na kraju su predavači zahvalili vjernoj publici koja je na svih pet susreta podržala njihov rad i entuzijazam u nastojanju razotkrivanja onoga što se skriva pod "tabu" izrazom i odgovorima na pitanja koja se provlače u životu bez pravog i kvalitetna odgovora.