Obred preminuća sv. Franje

čet, 07.lis 2021 Frama Posušje

U nedjelju, 3. listopada nakon večernje mise održan je obred preminuća sv. Franje. Misno slavlje i obred predvodio je fra Ivan Landeka, duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda. Na obredu su sudjelovali članovi naše Frame i članovi Trećeg reda, a glazbena sekcija je duhovnom pjesmom upotpunila ovaj događaj.
Fra Ivan nas je podsjetio da istinski slijedimo Boga, baš kao što je to radio i naš zaštitnik koji je primjer kako je svaki čovjek pozvan na svetost i obraćenje. Sv. Franjo je kroz siromaštvo i poniznost uspio pronaći smisao svog postojanja. Žrtvovao je sebe kako bi pomogao drugima tako što se u potpunosti predao Bogu i molitvi, a snaga koju je crpio iz molitve pomagala mu je u izvršavanju svih zadaća za koje je bio odabran. Stigme koje je dobio prikaz su njegove bezuvjetne predanosti Bogu.
Umro je 3. listopada 1226. godine u Porcijunkuli. Blagdan mu slavimo 4. listopada, a ujedno se taj datum uzima kao i svjetski dan zaštite životinja. Ostavio je snažan utjecaj i do danas, a smatramo ga i zaštitnikom okoliša. Sveti Franjo pomaže mladima da pronađu svoj put i da budu spremni na uspone, ali i na padove.
Važno je da nas ti padovi ne obeshrabre i da ostanemo ustrajni u pronalasku puta poniznosti i jednostavnosti koji je jedini pravi put prema vječnosti u zagrljaj našem Nebeskom Ocu.