slika

Muka Gospodina našega Isusa Krista

ned, 09.tra 2017 Petra Galić

Uz riječi evanđelista Mateja pratimo događaje sve od Pashe, odnosno Posljednje večere do Isusova polaganja u grob. Vidimo iskušenja kroz koja prolaze Isus i njegovi učenici. Mnogi su pokleknuli pod strahom te zatajili Isusa, neki čak i tri puta, ali Gospodin ostaje pribran do samog kraja jer sve ovo čini za nas, za spasenje svih ljudi na zemlji. Znao je da se bliži kraj, te u svojim zadnjim danima ustanovljuje Euharistiju, ide skupa sa svojim učenicima na Maslinsku goru moliti se za sve nas, no na kraju ga sam njegov učenik izdaje na toj gori.

Zašto mi molimo križni put? Prolazimo istim putem kojim je Isus sam hodio, napušten i zatajen od svojih učenika te duhom sudjelujemo u patnji koju je i sam Gospodin proživio. Nosio je svoj križ, ali najvažnije je da svaki put kad je pao, ponovno je ustao, uzeo svoj križ i nastavio dalje. I mi kroz život nosimo razne križeve na svojim plećima, no dok većina posustaje, pada pod težinom tog križa i pušta mu da ga povuče na tlo, mi trebamo ustrajati po primjeru Isusa Krista, svaki put opet uzeti taj križ i koračati jer nas na kraju puta čeka uskrsnuće, čeka nas sami Isus Krist.

Toma Akvinski ističe da je Kristova muka lijek i uzor. Tada možemo sagledati svoje grijehe, pokajati se poput Petra, ali i ostati uz Isusa do samog kraja kao što je učinila Bogorodica i sv. Ivan. U trenutku Isusove smrti zavjesa se hramska razdrije odozgor do dolje, nadvoje; zemlja se potrese, pećine se raspukoše, grobovi otvoriše. Tek tada, satnik i ostali koji su čuvali Isusovo tijelo na križu spoznaju da je on uistinu bio Sin Božji.

No, neki i dalje ne vjeruju. Znaju da je Gospodin rekao da će uskrsnuti nakon tri dana, pa osiguravaju grob da ga učenici ne bi ukrali, ali Isus je veći od toga, njegovo uskrsnuće će se dogoditi u svoj slavi i to je daleko najveći blagdan koji mi slavimo. Sva muka koju je proživio i o kojoj čitamo proživljena je radi našeg spasenja, radi našeg konačnog uskrsnuća i života vječnog koji ćemo provesti naučimo li nositi i podnositi svoje križeve.