Korizma - čišćenje ormara

sri, 01.ožu 2017 fra Nikola Jurišić

Korizma je svima nama poznata kao vrijeme između Pepelnice i Uskrsa. Za to se vrijeme podrazumijevaju post, odricanje, djela milosrđa i slično. S vremenom se korizma kod onih hrabrih svela na odricanje od fejsa, interneta, slatkiša, cigareta i drugih sličnih stvari. 

Postoji međutim puno više korisnijih načina kako će vaša korizma dobiti dublji smisao i bolji rezultat. Danas smo post ograničili samo na hranu i odricanje od nečega što jako volimo. Zašto ove godine ne bismo postili od psovke? Od ogovaranja? Od laži protiv drugih? Od onih stvari koje drugi kod nas ne vole. Postavimo se ove godine drugačije. Donesimo istinsku odluku promijeniti se. Ne samo da se to vidi u korizmi, nego i nakon Uskrsa. Iako mi znamo kakav je rezultat korizme (Uskrs), ne mora značiti da se za nju ne trebamo posebno pripremati. Za taj jedan dan koji je promijenio tijek ljudske povijesti, moramo se posebno pripremati. Zamislimo da se spremamo za neki važan događaj (koncert, neka vrsta nastupa, vjenčanje i slično), sigurno bismo dosta vremena proveli u pripremama za taj događaj. Od samog izbora odjeće do frizure, parfema i slično. Sve je podređeno tome. Sve obaveze smo otkazali kako samo to ne bi zapostavili. Koncentrirani smo se samo na to. 

Tako smo i u korizmi pozvani pripremati se za Uskrs. Ne mislim sad na materijalnu i fizičku pripremu, nego na duhovnu. Moramo svoju dušu pripremati za Uskrs. U što ćemo svoju dušu obući, kako će ona izgledati. Sve to moramo osmisliti za vrijeme korizme kako bi ona dobila pravi smisao. Naravno, odricanja, post, molitva i ispravne životne odluke će nam pomoći u tome da odaberemo pravu garderobu za sebe.

Ako samo zavirimo u ormar svoje duše – vidjet ćemo puno lijepih odjevnih predmeta (ljubav, radost, strpljivost, nada, veselje, prihvaćanje drugoga), ali i onih manje lijepih (njih smo, većinom, svjesni, ali ih nismo baš spremni priznati sebi tako lagano). Vrijeme je za generalno čišćenje ormara. Korizma je idealna za to! Sve ono što ti ne treba i što si jeftino platio – odbaci! Te stvari samo zauzimaju mjesto onim dobrim stvarima! Samo malo razmisli koliku je cijenu Isus za tebe platio na vrhuncu korizme (na Veliki petak) i sve će ti biti jasno. Ako je On, koji je Bog, mogao za tebe, koji si čovjek, dati život, zašto onda i ti ne bi bio spreman promijeniti svoj život za Njega?

Naravno, lako je meni o ovome pisati jer su ovakve teme, možda, već i izlizane. Sve ste ovo već čuli, pročitali. Ali niste vidjeli. Govorite: „Neka. To će netko drugi. Ja ću sljedeće godine tako.“ Odmah u startu se čini greška. Korizma je milosno vrijeme dano TEBI, a ne drugome. Iskoristi ga na pravi način! Pokaži ti drugome kako se mijenjaš! Drugi će to primijetiti i pokušati na sebi poraditi kada vide primjer!

Ti si kao framaš dao obećanja i na taj način si se obvezao da ćeš živjeti po Evanđelju. Čestitam ti! Pred sebe si stavio velik i težak zadatak. Možda ga nisi ni svjestan. Bit Evanđelja je u onim riječima: „Vi ste to meni (Isusu) učinili!“ Na taj način ga tumači majka Terezija. Probaj to ostvariti u korizmi i velik dio „posla“ si „obavio“. Prepoznaj u siromasima i poniznima lice Krista Patnika, crpi snagu iz Euharistije, odazovi se na svaki poziv dobra!

Budi framaš!

Budi drugima primjer!

Frama TV