Isus uskrsnu od mrtvih

ned, 16.tra 2017 Frama Posušje

Nakon što su prošli tjedni korizmenog posta i odricanja, došao je Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan. U neopisivom sjaju zasvijetlila je radost Uskrsa, te nas podsjetila kako nema radosti bez tuge, nade bez razočaranja, pa tako ni života bez smrti. Svo ovo korizmeno odricanje, kao i sam život, svoj smisao traži u današnjem danu – blagdanu uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista. Tuga koju osjećamo zbog Njegove muke, koju slušamo proteklih dana, zamijenjena je neizmjernom radošću. Iz godine u godinu Uskrs prolazi sve „tiše“, zaglušen bukom okoline. Nemojmo dopustiti da u svojim mislima umanjimo veličinu ovog spasonosnog blagdana. Neka danas ništa ne bude važno, ništa osim uskrslog Krista!

Kad je Marija Magdalena došla na grob, otkrila je da je kamen sa groba dignut. Tu ona staje, ne doživljava uskrsnuće, već misli o krađi, te potrči k Šimunu Petru i drugom učeniku. I uistinu, obojica su skupa trčala prema praznom grobu. Obojica su gledala istu scenu, ali nisu vidjeli istu stvar. Petar je gledao u prazan grob, a drugi učenik je vidio Uskrslog Krista: "I vidje i povjerova." To je poruka za nas – vidjeti ono što je očito i povjerovati. Mi često gledamo stvari, ali ne vidimo njihovo značenje. Zapravo se ni ne trudimo odgonetnuti njihovo značenje i njihovu poruku. U današnje je vrijeme potrebno gledati očima kojima je gledao drugi učenik, a radi se o očima vjere koje su sposobne vidjeti dublje od same površine. Ova vjerna ljubav koju je u srcu imao drugi učenik omogućila mu je da vidi i povjeruje prije svih ostalih. I upravo uskrsna radost ima temelj u ljubavi. Jer se iz ljubavi prema nama Krist predao i naše grijehe platio svojom krvlju, te nas tako otkupio i darovao nam spasenje.

Zagledajmo se i mi danas sa drugim učenikom u prazan grob i povjerujmo. Neka uskrsli Gospodin probudi u nama nadu u život vječni, dopustimo mu da postane naš Put, Istina i Život. Neka ti danas zahvaljivanje i radost preplave dušu.

Frama Posušje Vam želi sretan i blagoslovljen Uskrs!