slika

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava.

ned, 05.ožu 2017 Dana Jukić

Ovo današnje evanđelje nas uvodi u korizmu. Što je korizma? Četrdeset dana čega? Ljudi su to sveli na četrdeset dana odricanja od nečega za čim kroz cijelu korizmu žudiš. Isus je te dane postio, što i mi sami činimo, ali da li mi činimo išta čime hranimo svoju dušu. Isus je svaki taj dan molio, svaki taj dan posvetio je svom odnosu s Bogom. A što mi činimo? Pokušavamo pobjeći od svojih svakodnevnih poroka odričući se tih istih. Ali ima li naša duša koristi od tog bježanja, poboljšavamo li svoju nutrinu? Potrebno je odreći se sebe, svega onoga što nas udaljava od Boga i svaki taj dan posvetiti Bogu više nego što smo to činili prije korizme, ali to očuvati i nakon korizme. Tek kada shvatimo što je zapravo to čega se trebamo odreći, tek tada dolaze prave kušnje.

Najteže je mijenjati sebe, odreći se svojih loših navika jer nas Sotona time privlači, stvarima koje toliko ugodno izgledaju, a toliko su pogubne za našu dušu. Čega god se mi kroz korizmu odrekli ili kakvu god žrtvu odlučili podnijeti, Sotona će nas sputavati. Pokušat će iz naših misli odagnati sve ono zbog čega smo mi i stupili u korizmu. Nametat će nam sve ono što nas od Boga udaljava. Ali pustimo li Boga da upravlja našim mislima i djelima, nitko nam ništa neće moći. Sam Krist dolazi u kušnju, Sotona čini ono što najviše voli i ono što Bog prezire.

Mudrost koju je Krist imao u trenutcima kušnje je mudrost koju mi sami moramo izgraditi, mudrost koja dolazi od Boga. Ta kušnja se ne ograničava samo na tih četrdeset dana u godini, to nam se događa svakodnevno, ali ponajviše u vremenu koje želimo posvetiti Bogu. A priprema za Kristov dolazak kao osnovna definicija korizme je upravo to, vrijeme koje odvajamo za Boga i sebe. To je vrijeme u kojem mi mijenjamo sebe, oblačimo se u Krista i tu ne smije sve prestati. Korizma se mora odraziti na budućnost, na ostatak našeg života i svaka nova korizma donosi svoje, a mi je moramo primiti i dati sve od sebe za Krista.

Sotona jest jak, ali nitko nije jači od našeg Boga. 364 puta je u Bibliji spomenuta rečenica „Ne boj se!“, da smo svakog dana sigurni u Božju pristutnost. I što nam više treba od tog? Ogrnuti Kristom borimo se svakoga dana protiv Sotone i samo uz Boga ćemo pobijediti. U ovoj korizmi dobro razmisli što želiš postati i kakva osoba želiš biti na dan kad On umire za nas, ali i na dan kad nam dolazi kao pobjednik života i smrti. Molitvom, dobrim djelima i odricanjem od svojih loših osobina prođi kroz ovu korizmu i poslije Uskrsa budi ono što Bog želi da budeš. Čini ono zbog čega će Sotona ostati daleko iza tebe ne uspijevajući te dohvatiti. Budi Božji!