Bog i ja

pet, 24.ožu 2017 Gye Nyame

Novi dan nosi novih tisuću pitanja, nerazumijevanja i briga, a čovjek, prečesto izgubljen u carstvima svojih želja, pokušava sam. Hodati, snažno padati, dizati se vlastitim silama postaje teže i na kraju shvatimo da sami jednostavno ne možemo. Ograničenost našeg razuma i razmišljanja, često prožetih jakim emocijama, lako nas odvedu u sfere u kojima stvari više ne gledamo iz vlastite točke gledišta. Prebacujemo se u druge, pokušavamo misliti za druge, stvaramo vlastite percepcije stvari i na kraju se cijela stvar svodi na par jednostavnih riječi ''Sami ne možemo''. A s kim ćemo onda?

Možda je vrijeme da pokušamo s Bogom, za početak jednostavnim pismom. Bog je prijatelj, prijatelj koji možda ne koristi Whatsapp, Face, Twitter, čak ni mobitel nema, ali svejedno zna kada mu ''tipkate'', kada mu se predajete. Dragi Bože, evo od srca, samo za tebe, od mene malena, često izgubljena čovjeka:

„Često te se sjetim prijatelju moj, češće kada duboko padnem i ne vidim kako dalje, al' i tamo me prekrasno dočekuješ. Tražiš samo jedno od mene: Predanje! Ali slab sam i ne vidim daleko ali i tu mi lijeka nalaziš. Tvoji dodiri ne bole, duša te osjeća tiho, ali snažno, ljubav je tvoja iznad svega: neopisiva, prekrasna, bezuvjetna. Kad mi bol daješ, daješ mi je da te nađem. Sreću mi šalješ da te zadržim. Mir je tvoj jedinstven i tko ga jednom okusi teško se od njega rastaje.

Koliko li stepenica još moram proći da ti se predam, da povjerujem i počnem računati samo na tebe. Sve prolazi samo ti ostaješ isti, po tebi sve dolazi. Ti si taj koji mi je najpotrebniji, ali i onaj kojega često najmanje razumijem. Reći ću da nije bitno, jer želim te svim srcem. Želim da me razočaraš ako moraš i da mi padove pošalješ ako su oni uvjet da te pronađem i postanem ti bar milimetar-dva bliži.

Iznad svega si prijatelju, pogled tvoj je daleko iznad mojega. Ti me poznaješ najbolje, sve dubine srca moga nježno si sazdao i svrhu im dao. Oblikuj me i dalje, djeluj kroz mene i u tuzi i u sreći. Staze moje samo ti ravnaj, jer krivudavi su izbori moji, a pogled moj, naspram tvojeg, ne doseže daleko. Moji planovi su kratkoročni, zato ti evo sve dajem bez izuzetka.
Baš sa mnom nemoj imati kompromisa, jer u tvojoj volji moj je put, pa i onda kada mi suze teku niz lice, kada duša boli, kad ne vidim dalje. Baš tada, neka me oblije tvoja volja da srcem mogu reći „Evo me Oče!“.

A onda, kada dođu trenuci koje razumjeti ne mogu, daruj mi milost da su od tebe. Često ću odustati od sebe i tebe, ali molim te ti nemoj od mene. Potreban si mi prijatelju, jer sam ne mogu.
Oprosti mi svaki trenutak kada sam svoje težnje stavio ispred tebe i hvala ti što si me i tada dočekao raširenih ruku. Kako da ti zahvalim, osim molbom da me i dalje čuvaš i vodiš, da me učiš predanju, iako i sam znaš da će moj povratak Kući biti popraćen situacijama koje će te, u mojoj slabosti, iznova razapinjati na Križ. Sebične su moje molbe, znam, ali u jedno sam siguran: S tobom ili nikako.

Hvala ti što ljubiš bezuvjetno, što mi slobodu ne uvjetuješ, što me spremno dočekuješ bez ikakvih odgađanja. Hvala ti za ulivenu milost, dužnosti koje mi pružaš. Uči me da kroz svaki trenutak vjerno služim tebi. Velika je ljubav tvoja, neprocjenjiva, bez greške sazdana i jedina. Uhvati me prijatelju, uhvati sina svoga i povedi ga putem na čijem kraju, raširenih ruku, čekaš TI.
Ps
Volim te!“

Isus možda ne koristi Whatsapp, iako i tamo djeluje, ali kao naš prijatelj želi da mu „tipkamo“, da mu se javljamo, s njim razgovaramo. Pokušajte jednostavnom rečenicom, zanemarite osjećaj koji vam govori da samo vi pričate, a uključite Srce. Nakon nekog vremena više nećete moći doći do riječi.
Bog je zakon, potraži ga!