Sv. Stošija

ned, 29.sij 2023 Frama Posušje

Sveta Stošija (sveta Anastazija) prema legendi dolazi iz Rima, iz imućnije obitelji.

Kršćansku vjeru je primila od majke. Preko volje se udala za rimskog patricija Publija koji ju je držao u kućnoj tamnici i mučio glađu. Nakon muževe smrti svo imanje razdjeljuje siromasima te posvećuje život skrbi za progonjene kršćane. Put ju odvodi u Sirmij (današnju Srijemsku Mitrovicu) odakle odlazi u Solun, te se ponovno vraća u Sirmij.

Zbog pomaganja kršćanima i sama je na koncu zatočena i spaljena na lomači 25. prosinca 304. Pokopana je u Sirmiju, a u 5. su stoljeću njene relikvije prenesene u Carigrad. Bizantski car Nicefor je zadarskom biskupu Donatu 810. poklonio moći svete Stošije zbog postignutog mira između Karla Velikog i Bizanta. Sveti Donat  pohranio je njene moći u tadašnjoj bazilici svetog Petra apostola koja od tada nosi njeno ime.

Najveći spomenik na čast svete Stošije je zadarska katedrala koja je ujedno i najveća dalmatinska katedrala.

Tradicionalno Zadrani drže božićna drvca u svojim domovima sve do 15. siječnja, odnosno do blagdana njihove zaštitnice, svete Stošije.

 

Sveta Stošija je snažan primjer vjernosti Bogu i Crkvi i u današnjem vremenu. Ustrajmo u molitvi i predanosti Bogu i ne dopustimo da njena žrtva bude uzaludna.