Mladi iz Posušja na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

pon, 01.svibnja 2017 Lea Lončar

Dugo smo čekali taj 29. 4. i konačno ga dočekali. U 1 sat iza ponoći, pet posuških autobusa, s oko 260 mladih, krenulo je prema Vukovaru, gdje se održavao 10. Susret hrvatske katoličke mladeži. S par pauza i nešto dužeg čekanja na granici, u Slavoniju smo stigli oko 11 sati. Bili smo smješteni u župi Donji Andrijevci i filijali Stari Perkovci gdje su nas obitelji uistinu dočekale raširenih ruku i gdje nam ničega nije nedostajalo.

U 15:00 smo se uputili prema Vrpolju gdje smo vidjeli Spomen galeriju Ivana Meštrovića te produžili do Đakova gdje smo posjetili katedralu Svetog Petra i obišli ostatak grada. Oko 18:00 je počeo program u župi Donji Andrijevci, gdje smo imali klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu i kratko upoznavanje župe te je naš predsjednik Ante ukratko mještanima predstavio Posušje i posušku Framu.
Nakon toga smo imali zajedničku večeru koju su nam pripremili domaćini te je uz pomoć lokalnog tamburaškog sastava večer prošla u pjesmi i veselju.

Ujutro smo već u 7 sati krenuli put Vukovara, gdje je bio vrhunac i žarište samog susreta. Prvo smo imali jutarnju molitvu u 9 sati na Memorijalnom groblju gdje su predstavnici 16 biskupija upalili svijeće za poginule branitelje te smo se pješke u koloni uputili prema dvorcu Eltz gdje je bilo svečano misno slavlje u 11:30 kojeg je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. dr. Đuro Hranić. Nakon svete mise odvijao se program po gradu u kojem smo zasigurno imali što vidjeti i doživjeti. Organizatori su također omogućili tri besplatne autobusne linije koje su neprestano vozile do mjesta sjećanja na Domovinski rat izvan grada.
U 18:00, na istom mjestu gdje je bila sveta Misa, održan je koncert na kojem su nastupili: Miroslav Škoro, Alan Hržica, Božja pobjeda, sestre Husar i Opća Opasnost.
Iako umorni tijelom, ali duhovno ispunjeni, krenuli smo doma oko 21 sat te u Posušje stigli u ranim jutarnjim satima.

Jedno predivno i nezaboravno iskustvo za više od 30 000 mladih, ne samo iz Hrvatske, već i iz drugih zemalja (BiH, Njemačka, Poljska, …), koji su jučer u Gradu-heroju slavili Krista i zajedništvo, gdje su sklopljena brojna prijateljstva i poznanstva i stvoreno obilje uspomena koje svatko u svom srcu najbolje osjeća. Najavljen je i idući SHKM koji će se održati u Zagrebu 2020., a do tada, kako i geslo ovogodišnjeg susreta kaže, Kriste budi i dalje naša jedina i sigurna nada!