VI. Sabor Frame Hercegovina

sri, 20.lip 2018 Marta Crnogorac

Od 15. do 17. lipnja održan je VI. Sabor Frame Hercegovina u župi svetog Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu pod geslom "Smisao si i ljubav beskrajna ". Organizator Sabora je područno vijeće Frame Hercegovina zajedno s duhovnim asistentom fra Antoniom Šakotom. Za ovaj Sabor framaši su snimili i himnu "Smisao si i ljubav beskrajna ", a pjesmom su uljepšavali i sve mise i klanjanja.
Program je započet himnom Sabora i predstavljanjima svakoga mjesnog bratstva gdje su framaši na vrlo originalan način igrom ili pjesmom prikazali što je ono što njihovu Framu najbolje opisuje. Nakon predstavljanja bila je predstava koja govori o framaškom životu. Na predstavi su glumili framaši koji su ujedno i scenografi te predstave. Dan je završen molitvenim bdijenjem. 
Subota je započeta zajedničkom jutarnjom molitvom nakon čega je uslijedilo predavanje fra Ivana Penavića koji je govorio o molitvi Franjevačke mladeži. Zatim su framaši, podijeljeni u grupe, razgovarali o predavanju koje je predhodilo. Bilo je više različitih radionica, među njima i posjeti staračkom domu, pravoslavnoj crkvi, džamiji, izvoru rijeke u Segetu, romskom naselju na Paklinama... Navečer je održan koncert, a program je završen klanjanjem.
Nedjeljno jutro započeli smo slušanjem triju sestara, bivših framašica iz Mostara, Kristine Brekalo i njezina supruga Josipa te Dragane Marić koji su sada u Franjevačkom svjetovnom redu, i sestre Katarine Raič, najmlađe sestre koja je svoj put nastavila služeći u redu školskih sestara franjevki u Mostaru. Sabor je zatvoren svečanom svetom misom u 12 sati. Sabor je bio prekrasno iskustvo gdje smo kroz upoznavanje novih ljudi te druženja, ali i kroz slavljenje Boga osjetili pravi duh Frame i svega što ona predstavlja.
Mir i dobro!